Case Lintupesula

Öljyonnettomuuksissa tahriintuneiden lintujen pesu- ja hoitoyksikkö on osa Itämeren öljyntorjuntavalmiuden parantamista. Suomi on edelläkävijöiden joukossa öljyyntyneiden lintujen hoitamisessa.

Morehousen toimittama liikuteltava konttijärjestelmä on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa, ja se onkin herättänyt kansainvälistä kiinnostusta Euroopan eri maissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.


Kolmesta standardimittaisesta merikontista ja kahdesta teltasta koostuva lintupesula pystyy toimiessaan käsittelemään noin 100–150 öljyyntynyttä lintua vuorokaudessa. Konttien varustelu on suunniteltu yhteistyössä Suomen Ympäristökeskuksen, Itä-Uudenmaan Pelastuslaitoksen ja WWF:n kanssa.

Yksi konteista on varustettu eläinlääkinnällisiä toimenpiteitä varten, toisessa kontissa linnut pestään ja kolmannessa kuivataan. Lintuja pidetään hoidon ajan lämpiminä ja tarvittaessa niille annetaan ravintoa. Ennen vapauttamista linnut siirretään ulkoaltaisiin, jossa niiden lopullinen kunto tarkastetaan. Yhden linnun hoito saattaa kestää pisimmillään 10–15 vuorokautta.


Aiemmin käytössä ei ole ollut linnuille ensiapuyksikköä, ja pesutilat sekä hoitolat on jouduttu perustamaan esimerkiksi kouluihin ja urheiluhalleihin. Pelastustoimien aloittaminen mahdollisimman nopeasti vaikuttaa ratkaisevasti lintujen selviämismahdollisuuksiin. Konttien siirrettävyys takaa pelastustoimien nopean aloittamisen.
Yksikkö on sijoitettu Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteyteen Porvooseen

 

Ylös